Този месец започват денонощни проверки за трудови договори по морето. Това съобщи във Варна заместник-социалният министър Зорница Русенова. Практиката от минали години показва, че нарушенията се откриват предимно в извънработно време и през почивните дни.

Експертите ще следят за трудови договори, спазва ли се графикът и дали непълнолетните имат необходимите документи и разрешителни да работят. Министър Русенова уточни, че от общата безработица в България 19 на сто са млади хора.

Младежите могат да се възползват от програмата на социалното министерство за 6 месечни стажове, които ще им помогнат да натрупат опит.

Един от отраслите, който проявява интерес към стажантската програма е туризмът.

„Това е една прекрасна възможност 6 месеца децата да работят в реалния сектор да натрупат стаж и най-малкото да избегнат трудността при подаване на CV някъде да покажат липсата на какъвто и да било опит. Това е възможност и за работодателите да тестват знанията и уменията и да проверят техните възможности. Големият успех на тази програма е, че над 40 % от младите хора остават след това на работа", коментира Зорница Русенова.