Разбрах, че са излезнали кадри, нямах време да ги погледна. Явно някои така разбират политическата борба, политическата агитация, подготовката за избори. Очевидно всичко беше провокация. Няма какво да коментирам.

Това заяви служебният образователен министър проф. Николай Денков по повод нападението срещу него от протестиращи пред президентството.

„Всички общини със заболеваемост над 750 на 100 000 души преминават в изцяло дистанционно обучение от утре. Информацията е изпратена към РУО-тата. Предложихме на МЗ, ако е възможно, в училищната мрежа учениците от 1 до 4 клас и предучилищната група да останат в клас до петък, но не получихме съгласие“, добави той.

Денков обясни, че решението се е забавило, защото сутринта е имало заседание на Министерски съвет.

„Имаше няколко важни елемента, с които МОН се съобрази – да се мери заболеваемостта на общинско ниво, което ще даде възможност много деца да бъдат на училище, въпреки че средно за областта заболеваемостта ще бъде по-висока, защото тя е съсредоточена в големите градове. Това ще продължи на децата, които именно са най-уязвими, да бъдат на училище през следващите седмици“, обясни просветният министър.

Денков допълни, че предложението им зеленият сертификат поне засега да се отложи в училищната среда, е било прието.