Моят въпрос е кога нашият президент е имал свое мнение – когато е подписвал тези цитати (Мадридската декларация), или когато днес повтаря едни руски опорки. Това каза от Букурещ премиерът Николай Денков в отговор на изявлението на президента Румен Радев от Рожен.

„Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война, но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа”, обяви днес държавният глава.

В тази връзка премиерът напомни за три цитата от Мадридската декларация:

  • „Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна“
  • „Ние сме в пълна подкрепа на правителството и на хората на Украйна в тяхната героична защита на тяхната страна. Ние препотвърждаваме нашата безусловна подкрепа на украинската независимост и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, включително и международните води“
  • „Руската федерация е най-съществената и директна заплаха за стабилността на държавите членки на Северноатлантическия пакт, а също така и на мира и стабилността в евроатлантическата общност“.

Нашият национален интерес е да спре войната, колкото може по-бързо, но това няма да стане с призиви към Украйна. Както става ясно от Мадридската декларация, войната е започната от Русия и най-бързият начин е Русия да изтегли войските си от територията на Украйна и тогава войната може да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин. Вторият начин да осигурим нашата стабилност и нашата защита е ние да изградим нашите военни сили и да ги интегрираме в НАТО, защото това е единствената гаранция, която имаме в момента за защита на националната сигурност“, каза още Денков и допълни: „Този, който настоява да води тази война, е кръгът около Путин. Те започнаха войната и от тях зависи да спре войната“.

Той коментира идеята за изпращане на 100 бронирани машини БТР от резерва на МВР в Украйна, като уточни, че те никога не са били използвани, стоят в складове повече от 40 години и дори са били забравени.

Премиерът се оплака от непрекъснати провокации от страна на президентската институция и заяви, че няма да влезе в този тон.

Гледайте цялото изявление на премиера във видеото!