"Срещата ни утвърждава силното партньорство между Франция и България в жизненоважни области като енергетиката, сигурността, отбраната, търговията, културата и селското стопанство", каза премиерът Николай Денков в Париж, където се срещна с президента на Франция Еманюел Макрон.

Снимка: EPA

"Девизът на нашата държава е „Съединението прави силата“, което в днешния динамичен свят изглежда по-важно отвсякога. Ето защо българското правителство и парламентарното мнозинство в България ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, структурите на ЕС и НАТО, толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Денков. 

Той изтъкна, че България вече е изпълнила целта за 2% от БВП, като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки собствените си способности и оперативната съвместимост на важния източен фланг на НАТО.

Снимка: EPA

По думите му европейският и трансатлантически път на България е необратим, а страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната като целта е това да стане на 1 януари 2025 г.

"И след като се присъединим към Шенгенското пространство по въздух от следващия месец, ще работим за постигане на споразумение с Австрия за сухопътните граници преди края на тази година", заяви Денков.

Той каза, че присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие също е много важна цел.