Коронавирусът плавно настъпва в училищата, предупреди министърът на образованието Николай Денков. Най-много карантинирани деца и преподаватели има във Велико Търново, Кюстендил и Шумен. Към момента няма училища преминали изцяло към дистанционно обучение.

Три са основните приоритети на Министерството на образованието и науките (МОН) през следващите три месеца.

Първият е продължаването на учебната година с максимално присъствено обучение и с контрол върху ситуацията от гледна точка на епидемичната обстановка, съобщи на брифинг служебният просветен министър Николай Денков.

„Ситуацията в страната е тревожна. Има възможност за пренасяне на случаи към училищата чрез учителите и децата. В момента имаме плавно нарастване на случаите, което все още не е тревожно. Трябва да внимаваме да няма рязко увеличаване“, заяви Денков.

По последни данни към 20 септември 0,71% от учителите са карантинирани, а процентът при учениците е 0,44. Денков допълни, че това плавно покачване на случаите е очаквано. 

По отношение на област Велико Търново, където вече има няколко училища, които са преминали към дистанционно обучение, Николай Денков обясни, че най-много ученици в карантина са именно там – 1,12%. Следва Кюстендил с 0,83% и Шумен с 0,77%.

„Как ще се развият тези проценти зависи от две неща – едното е спазването на мерките извън училище и как се спазват вътре в учебните заведения. Ако носят маски, спазват дистанция и се пазят взаимно, ще имаме преминаване през ниска вълна. Може да бъде по-дълга, но няма да има сериозни проблеми с претоварване на болничната система“, коментира Николай Денков.

Към момента около 32% от учителите са ваксинирани, включително с първа игла. От учениците по последна информация има малко над 2% ваксинирани.

"Най-труден ще бъде периодът около средата на октомври и се подготвяме за този момент", поясни просветният министър.

Вторият приоритет на МОН е подготовката на документите, свързани с кандидатстването по европейските проекти и програми. По думите на Денков става въпрос за сериозни суми.

„Това, което остава скрито от обществото, е, че за да може да се използват тези средства, има да се подготвят хиляди страници документи, които са експертни и затова работата трябва да започне отсега“, поясни просветният министър.

Третият приоритет е подготовката на бюджета за следващата година и на актуализираната тригодишна бюджетна рамка.

Николай Денков представи и свършеното до момента от МОН, както и нови лица във ведомството.