Българският премиер Николай Денков заминава за Виена, където ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер. Очаква се основната тема на срещата да е ветото на Австрия върху членството на страната ни в Шенген.

Планът на правителството ни е България да бъде приета в свободното европейско пространство до края на тази година.

Премиерът Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група "Австрия - България, Румъния".  

„Целта е да обясним на австрийското общество и на политиците, че за тях е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. За тях това означава по-добре защитени външни граници на ЕС, по-малко миграция в Европа, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-голяма енергийна сигурност“, заяви Николай Денков, преди да излети.

„Това са аргументи, които са ясни и кратки и ще ги обясняваме, докато бъдат чути. Днес на срещата с канцлера Карл Нехамер не се очаква отговор на въпроса дали до края на годината България ще стане член на Шенген“, обясни той.

По думите му това е процес, който изисква решения на европейско ниво.

"Шенгенската зона позволява свободно движение на хора и стоки, защото това е добре за европейските граждани. Изключването на България и Румъния ощетява не само българите и румънците, но и гражданите на другите страни в ЕС заради затруднения внос на стоки. Това трябва да се обяснява така, че никой да не каже, че не го е чул. След това тези съобщения трябва да влязат за обсъждане на Европейския съвет и да се вземе решение, отчитайки всички гледни точки, включително и нашата. Това ще стане през декември”, заяви Денков.

В началото на годината Нехамер провери на място с хеликоптер над границата ни с Турция как я пазим.

Тази сутрин Австрийският министър на вътрешните работи е заявил, че на това посещение е видял, че има "още много работа" по граничната ограда и че всъщност Шенген вече не функционира.