„По отношение на приказките за „хранилки“ и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен – завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща“.

Това каза на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков във връзка с обвиненията на Делян Добрев от ГЕРБ.

Думите на Добрев бяха: „Хранилката на „Лукойл“ се оказва много голяма. На нея има председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри“.

Той обяви това по повод сблъсъка между партиите, подкрепящи кабинета, дали трябва България да се откаже предсрочно от правото да внася петрол от Русия (дерогацията) и дали може с данъците, внесени от „Лукойл“, да се направи отстъпка от 73 стотинки на литър за потребителите на горива.

„Правителството трябва да спазва законите. Това, че някой е направил „калпави“ закони, не означава, че трябва да нарушим закона, за да изпълним нечии желания“, подчерта премиерът.

Денков уточни, че не разполага с точен размер на сумата, която „Лукойл“ се очаква компанията да плати, но със сигурност ще плати.

„От „Лукойл“ поставиха въпроса, че биха могли да използват една възможност за признаване на разходи при модернизиране на рафинерията. Това би означавало, че те ще си приспадат дължимите данъци за сметка на тези разходи. Отговорът им беше, че няма да се възползват от тази възможност, а ще платят всички дължими данъци в срок през тази година“, обяви Николай Денков.