Новата учебна година започва на 15 септември, но продължават разговорите дали началото на следващата (2023/2024 г.) да е по-рано - от 7 септември.

Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

По думите му идеята е да се използва една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни. Той обясни, че целта е да се създаде ритъм на учене-почивка-учене-почивка, както е в по-добрите образователни системи.

За да стане това, са необходими промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предстои и публично обсъждане. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно, увери образователният министър.

"От 1. до 6. клас нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина", посочи министърът на образованието и отбеляза, че може да се добавят и две седмици в края на учебната година.

„Те ще бъдат използвани за проектно обучение, за нови форми на образование и за преговор на учебния материал. Целта е учениците да могат да завършат учебната година, като са усвоили материала, който са учили през годината“, обясни Денков.

Днес образователният министър, вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда Борислав Сандов, и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха учебен автоцентър "Макгахан" и "Водородно училище за зелено бъдеще" в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в столицата.