Идеята на тестовете е да осигурят безопасност, да хванем дете, което носи вируса, преди да започне да заразява другите. Оттам нататък процедурата е същата – обаждаме се на родителя, взима го, трябва да мине през медицинската процедура с истински тест и ако той е положителен, трябва да преминем към карантиниране на паралелката. Ако вторият тест е отрицателен, детето се връща обратно, другите деца не се карантинират и учебният процес си продължава.

Това заяви в ефира на bTV служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Министърът потвърди, че се очаква тестовете да бъдат в базата, от която да се разпределят, най-късно в петък или понеделник, а ако покажат, че работят добре, ще бъдат приложени и за по-големите ученици.

Специални правила ще има за децата със специални образователни потребности, както и за техните придружители.

"Ако родител остави детето на входа, трябва да покаже, че тестът му е отрицателен, защото е направен вкъщи. Иначе ако придружителят трябва да влезе  вътре, трябва да спази всички останали изисквания", каза той, визирайки необходимостта да притежава зелен сертификат за ваксинация или преболедуване или отрицателен PCR или антигенен тест.

Проф. Денков допълни, че тестването на учениците е дейност, без която не можем да върнем децата в безопасна среда и коментира и участието на други учители, непедагогически персонал или доброволци родители, които да помагат в процеса на класните ръководители.

"Ако някой откаже да тества децата и не могат да се намерят хора, които да тестват децата, това означава, че ние не можем да осигурим безопасна среда и децата ще си останат вкъщи", заяви образователният министър.