"Няма да приемем допълнителни условия за членство в Шенген", обяви премиерът Николай Денков в прякото излъчване на "Властта говори открито" във Фейсбук.

Министър-председателят обясни още, че до последния работен ден на годината България ще преговаря с Австрия и Нидерландия.

Той коментира и инвестиционната среда у нас.

„Инвеститорите идват, защото виждат, че има стабилизиране на политическата ситуация, парламентът приема закони, правителството следва програмата си. България е държава с една от най-ниските безработици, проблем за бизнеса е намирането на високо квалифицирани кадри“, каза още премиерът.

„Опитваме се да вдигнем доходите на България и да намалим неравенствата – има много богати и работещи бедни“, посочи още той.

На въпрос относно разследването за полицейското насилие по време на протеста от 16 ноември срещу ръководството на БФС Денков подчерта, че е провел няколко разговора с вътрешния министър Калин Стоянов.

„Той ме увери с конкретни факти и числа, че разследването не просто върви, а е напреднало значително, не искам да изземвам неговата функция. Но както неведнъж съм казал – моето отношение към министъра ще зависи от това дали ще може да доведе докрай това разследване, защото МВР трябва да могат да се гордеят с това, че могат да пазят гражданите, а не гражданите да се страхуват, че МВР може да ги набие, когато има мирен протест“, коментира Николай Денков. 

„Това е много ясен критерий за това МВР за кого работи и аз искам да видя отговора“, подчерта министър-председателят.

„Не искам да коментирам парламента. Работим в изключително враждебна среда – не само опозицията, но и част от партиите, които подкрепят правителството могат да си пишат актив за сметка на правителството буквално. Разбира се, това не помага особено. Но аз го приемам сравнително спокойно. Непрекъснато срещам хора, които ми казват: „Моля ви, не се отказвайте, въпреки всичко, което се чува. Дръжте се, защото разчитаме на Вас“, заяви Николай Денков.