Думата „ревизия“ не фигурира в нашите приоритети. Това заяви новият служебен министър на образованието Николай Денков при представянето на целите на ведомството за следващите три месеца.

Той уточни, че като министър е длъжен да направи проверка на разходването на средствата и това ще бъде направено по надлежния ред.

„Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование“, каза Денков и допълни, че ще се работи и върху подготовката на следващата учебна година. 

„Ще направим задълбочен анализ какви са резултатите от дистанционното обучение, къде има сериозни проблеми, свързани с отпадането на учениците, със закъснението с усвояването на материала. На тази база при подготовката на следващата учебна година ще предложим пакет от мерки, които са бъдат прилагани от следващия екип в министерството“, обясни Денков.

Той посочи като трети приоритет завършването на картата на висшето образование в България, а като четвърти дейностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост и програмите, свързани с образование, обучение и научни изследвания.

Снимка: БГНЕС

Денков представи и екипа си от заместник-министри:

  • Мария Гайдарова, която участваше и в предишния служебен екип, ще отговаря за всички дейности свързани с училищната мрежа – завършване на учебната година и подготовката на следващата;
  • Евгения Пеева ще отговаря за анализа на проблемите в училищното образование. Тя ще координира и международната дейност;
  • Генка Петрова ще координира дейностите във висшето образование;
  • Нели Косева ще поеме работата по отношение на научната дейност;

Всеки от заместник-министрите ще работи в рамките на своята компетентност, уточни Денков. 

Той завърши, че при първа възможност ще бъдат възстановени присъствените занятия във висшите учебни заведения.