Денят в няколко изречения – това е дигиталната рубрика на btvnovinite.bg „Денят накратко“ за 29 ноември.

Народното събрание прие действието на стария бюджет да бъде удължено до приемането на нов. Президентът Румен Радев даде начало на тазгодишната кампания "Българската Коледа". Лодката и греблата на изчезналите в язовир "Мандра" рибари са открити без видими нарушения.

И още - будистки храм в Тайланд остана без монаси поради най-необичайната причина. Всички били пристрастени към наркотиците. Кои са най-хубавите коледни базари в Европа и защо Големият бариерен риф в Австралия трябва да бъде включен в списъка на световното наследство?

Народното събрание прие действието на стария бюджет да бъде удължено до приемането на нов. Решението, подкрепено от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“, е на първо четене.

Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ ще се проведе тази година за 20-и път. Президентът Румен Радев дава началото на юбилейното издание във Велико Търново.

Лодката и греблата на изчезналите в язовир "Мандра" рибари са открити без видими нарушения, съобщиха от полицията в Бургас. Плавателното средство е намерено на около 1,5 км от от предполагаемото място, където са влезли двамата рибари.

От Инспекцията по труда вече са констатирали нарушения в изкопа, където двама работници загинаха и двама оцеляха. Оттам казват, че той не е бил добре укрепен. Екип на bTV успя да разговаря с единия от оцелелите, който разказа как се е спасил.

Върнат портфейл с пари и документи изненада приятно възрастен жител от Монтанско. Загубената вещ е намерена от деца – двама братя тийнейджъри, които са отказали парична награда за стореното.

Софийският градски съд определи мярка „задържане под стража“ за Захари Шулев, изтезавал кучето Мечо. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Будистки храм в Тайланд остана без монаси поради най-необичайната причина. Всички били пристрастени към наркотиците и са изпратени в център за рехабилитация, пишат световните медии.

Ароматът на канела и портокалови корички вече се носи във въздуха не само у нас, но и в цяла Европа. Няма по-празнично място от коледните базари. Ето защо, независимо от инфлацията и енергийната криза, милиони европейци няма да пропуснат възможността, да изпият по чаша греяно вино.

Маймунската шарка вече е с ново име, обявиха от Световната здравна организация. Тя вече се казва mpox. Как ще бъде българското ѝ наименование – все още не е ясно.

"Никой няма да отменя Нова година и Коледа. Трябва да създадем новогодишно настроение. Не можем да позволим на Путин да ни открадне Коледата", заяви кметът на Киев Виталий Кличко в интервю за украинската новинарска агенция РБК-Украйна.

След дни на сблъсъци, властите в Китай успяха да потушат протестите срещу COVID ограниченията в страната. Жителите на Шанхай се върнаха към ежедневието с масово тестване за наличие на заболяването. 

Първият Леден парк у нас отваря врати на 1 декември в 17:30 ч. Той ще се намира в Княжевската градина в столицата и ще бъде най-голямата ледена пързалка на Балканите.

29 ноември е Денят на щедростта. Щедрият вторник е световно движение за насърчаване на дарителството и щедростта. Той обединява неправителствения сектор и бизнеса, както и всички хора с големи сърца.

Големият бариерен риф в Австралия трябва да бъде включен в списъка на световното наследство, което е в опасност. Това препоръчва група на ООН. Причините - екосистемата на най-големия коралов риф в света е засегната значително от изменението на климата и затоплянето на океаните.

Вчерашния ден накратко вижте тук.