Пловдив отбелязва тържествено 134-ата годишнина от Съединението на България. На площад "Съединение" в града хиляди пловдивчани и гости на града се събраха да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Тържествената заря-проверка започна с приемане на строя на представителните подразделения на 68-а бригада "Специални сили" от президента Румен Радев.

В тържественото си слово той посочи, че днес търсим гордост в миналото и често загърбваме дълга си към настоящето и бъдещето. Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а съединението остава единствено на думи.

"Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие. Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността и апатията. Да отхвърлим нихилизма. Да осъзнаем, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни", заяви Радев.

Тържествената заря-проверка бе предшествана от възстановка на моменти на събитията от 6 септември 1885 г., реализирана от комитет "Родолюбие". В нея се включиха над 100 души, както и два гайдарски състава. Специално за събитието от с. Брестник бе докаран и файтонът, с който генерал-губернаторът Гаврил Кръстевич е напуснал града.

Бе пресъздадено свалянето му от власт, извеждането му от конака, качването му на файтона и напускането на града, съпровождан от Недялка Шилева, Чардафон с Голямоконарската чета, подпомагани от Марашката и от Чирпанската чети.

В катедралния храм "Света Богородица" по-рано през деня пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за здраве и просперитет на целия български народ. В знак на признателност бяха положени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов.

Пред Паметника на Съединението бяха положени венци и цветя от името на всички държавни институции, представители на местната власт, политически партии и обществени организации и от граждани.

Честването 134-ата годишнина от Съединението на България приключи с красива заря, която озари небето над Пловдив.