Премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и българският патриарх Неофит отправиха празнични послания по повод Деня на народните будители. 

Министър-председателят написа във "Фейсбук", че изразява признателност към всички български просветители, духовници и герои. "Будителите не са само хора от миналото. Има ги и днес, те са тук сред нас. Всеки един човек във времена на криза и епидемия може да е будител", написа още той.  

Отново в социалната мрежа поздрав отправи и държавният глава. По думите му днес почитаме достойните българи, които със слово и дело, с талант и воля отстояват добродетелта и красотата и будят съвестите.

"В тези трудни времена всички: лекари, учители или обикновени хора, подали солидарна ръка на нуждаещите се, всички, които приеха изпитанието с достойнство и мисъл за другия, са пример за нас. Затова тази година, повече от всякога, хиляди хора изпълниха със смисъл празника на будителите. От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре", написа Радев.

Приветствие отправи и българският патриарх Неофит. "Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите – денят на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина. Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвигът им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност", отбелязва Негово светейшество.