Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди близо месец Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, водещият на bTV Новините Денислав Борисов разказва пред dir.bg.

- Кой е Денислав Борисов?

От Радомир, на 36 години. Средното ми образование е с икономически профил, но още тогава знаех, че не това искам да правя в бъдеще. Кандидатствах "Журналистика" в СУ, приеха ме и така започна всичко.

- Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Както много други хора в медиите - започнах като стажант. За мен има два пътя пред младите хора, които искат да се реализират - да започнат в малка компания, бързо да напреднат там и да имат опит и самочувствие да кандидатстват в по-голяма или да започнат директно в голяма и да чакат търпеливо там да им се даде шанс. Аз избрах първия сценарий и станах стажант в телевизия ББТ, където само няколко месеца по-късно бях репортер на договор и водещ на новини. Това ми даде възможност бързо да навлезе в професията, да натрупам опит и да се науча на много неща.

- Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Като водещ на новините на bTV. И това се случи точно 10 години по-късно. Явно съм имал добър усет за планиране.

- Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Винаги съм казвал, че това, което правя сега, е това, за което мечтаех преди. Знаете какъв е проблемът на мечтите обаче - когато ги постигнеш се освобождава място. Затова моето лично предизвикателство напоследък е да усетя какво друго може да ме развълнува и да поискам силно да постигна.

- Има ли нещо, което бихте променил тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Бих бил по-уверен. Силата на младите хора е в тяхната енергия и креативност. Страхуват се да не изглеждат нелепо пред по-опитните, а така може чудесни идеи никога да не видят бял свят.

- Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

За мен са задължително условие, за да натрупа един млад човек знания, опит и увереност. Освен това, стажът показва дали представата за мечтаната работа отговаря на реалността. За мен това е инвестиция в бъдещето, която винаги се отплаща.

- Каква е рецептата за кариерен успех на Денислав Борисов?

Инвестирайте в себе си. Трупайте знания, умения и нещата по естествен начин ще дойдат при вас.

- Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Работа, отдаденост, търпение.

- Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

За мен е важно съвети да се искат и дават от хората, които имат компетенцията и знанията за това. По-скоро получавам подкрепа от близките си, а за важните решения се доверявам на собствената си преценка на база опита си.

- А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Срещам се често с млади хора и виждам в тях две крайности - или прекалена амбиция, или крайна незаинтересованост. И двете не са добър път за развитие. Съветът ми е да намерят и знаят добре силните си страни и да работят, за да ги развиват. Тогава ще имат покритие на амбициите си и ще им бъде достатъчно интересно, за да не се превръщат в заложници на това просто да работят нещо, за да изкарват пари.

- Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Всеки родител иска да види децата си успели. Моите родители са доволни, че аз следвах мечтите си и се реализирах благодарение на трудолюбието и отдадеността, на които ме възпитаха. Затова добрите новини, които искам да чета, са свързани с все повече истории на успели хора по целия свят, които вдъхновяват и оставят следа след себе си.

Цялото интервю четете ТУК.