31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до 1 април или средно по 2934 души на ден са оставали без работа. Това каза социалният министър Деница Сачева. Най-големият пик е бил вчера - 4777 души са регистрирани в бюрата по труда. 

Освободените са предимно от секторите туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и търговия на дребно.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ нарастването на социалните помощи все още е малко, ръстът е с 2 000 души. По Закона за семейните помощи ведомството подпомага 410 685 души. По отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование – са 344 801 души, а около 23 хил. Българи получават социални помощи.

Общият размер на сумите, които варират на месец, са между 43 и 45 млн. лв.

Сачева посочи, че се увеличава броят на издадените болнични листове, спрямо миналата седмица. От средно 300 - те са скочили до близо 700 на ден. Общият брой на болничните е 176 086, като тези с причина карантина е 5 282, а броят на тези, издадени с указанията за коронавирус е 2 072.

Снимка: btvnovinite.bg

„Поискахме актуализация на бюджета, не защото системите не съществуват, целта е да осигурим ликвидност и да се подготвим, в случай на най-лош сценарий. Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто“, каза социалният министър.

Сачева уточни, че 59 работодатели са подали заявление за мярката „60/40“ за държавна помощ при изплащане на заплати. Според нея се очаква днес броят им да се увеличи, а до края на седмицата да има одобрение от Европейската комисия, за да започне разплащането.

„Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани. От следващата седмица, надявам се, ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение“, увери социалният министър.

Тя заяви, че почти 50 млн. лв. ще бъдат раздадени като великденски надбавки за пенсионерите, чийто размер на пенсията е под 363 лв. В пощите ще бъдат създадени условия хората да си взимат пенсиите по график и при необходимата дистанция.

По изключение, сумите ще се предоставят и на близки роднини, но само срещу лична карта и удостоверено пълномощно за целта. Хората, които получават пенсията си по сметка, ще я получат на 7 април.

Въпреки ограниченията и мерките, социалният министър посочи, че ще издаде заповед, която ще се отнася до условията на труд.

„До отмяна на извънредното положение работодателите да прилагат мерки за превенция и да провеждат извънреден инструктаж на своите служители. Задължително почистване и дезинфекция поне два пъти в рамките на работния ден. Дезинфекция след всяка смяна, при сменен режим. Осигурени миещи препрати, дезинфектанти, сапун. Редовно проветряване на помещенията. Временно отстраняване от работа на работници, проявяващи грипоподобни симптоми“, допълни тя.