Гражданското недоволство срещу управлението и главния прокурор започна нова седмица. Антиправителствените демонстрации и палаткови лагери продължават, а премиерът даде заявка, че остава.

След като вчера в социалните мрежи, под снимка с внуците си Борисов написа "Време за техните усмивки и моите решения", този понеделник той поиска оставката на президента.

Протестиращите обявиха, че остават на площадите и улиците. А столичната блокада при Ректората падна - майките от "Системата ни убива" преместиха палатките си пред Министерския съвет.

Протестиращите вече се събират към 19:00 ч. в „Триъгълника на властта“ в 33-тия ден на антиправителственото недоволство, ситуацията е спокойна.

Малко по-рано през деня София остана с една блокада по-малко. Майките от „Системата ни убива“ освободиха кръстовището пред Софийския университет и преместиха палатките си под прозорците на Министерския съвет.

Направиха го в знак на добра воля, за да не създават затруднения на столичани и в очакване на оставката на Бойко Борисов. Премиерът обаче днес не даде, а поиска оставката на президента Румен Радев.

Заради блокадите са подадени стотици сигнали от недоволни граждани, съобщиха преди дни от полицията. И в момента затворени остават ключовите кръстовища тук и на „Орлов мост“.  

В другата гореща точка в столицата – „Орлов мост“, в палатковия лагер са категорични, че тази блокада няма да бъде вдигната. В него остават много хора от съображения за сигурност и след обещанието на премиера да не бъдат вдигани със сила.

Лагерът е леко преустроен. Една част от опасващата го импровизирана стена от кофи за боклук и палета е премахната, за да може да преминават линейки. Само те се допускат оттук. Засега обстановката в лагера е спокойна. 

33-тата вечер на недоволство отново започна с акция на демонстрантите в "Триъгълника на властта". ТАзи вечер обаче те не замерваха сградата на правителството с яйца, а оставиха на тротоара пред Министерски съвет книги за премиерът Борисов, който по техните думи ще има "достатъчно време да чете, след като подаде оставка".

Към 20:40 ч. майките от "Системата ни убива", които по-рано през деня преместиха палатките си в лагера на Ларгото, преместиха тентите си на платното на бул. "Александър Дондуков" и блокираха движението.

Пред bTV те обявиха, че лагерът им ще остане там до подаването на оставката на премиера Борисов.

Според тях това е правилното място за тяхното недоволство и там палатките им няма да пречат на градския транспорт, както когато бяха на кръстовището при Ректората на СУ "Св. Климент Охридски".

По-късно протестиращите отстраниха от площада човек, заподозрян за провокатор.

Около 21:30 ч. традиционното протестно шествие от Министерски съвет достигна до палатковия лагер на "Орлов мост".

Протестът приключи към 23:30 ч., но на "Орлов мост" все още има много хора. Обстановката е спокойна и няма напрежение.

Ден 33 на протеста в София приключи отново с три блокади на възлови точки в града - "Орлов мост", бул. "Цар Освободител" и бул. "Александър Дондуков".