Темата Украйна доведе до високо напрежение в залата на Народното събрание. „Демократична България“ предложиха военна помощ за Украйна.

Парламентарната група на „Демократична България“ обяви, че започва консултации за приемане на решение на Народното събрание за оказване на военнотехническа помощ на Украйна. Това заяви в декларация от името на ПГ на ДБ ген. Атанас Атанасов.

Той допълва, че декларацията е въз основа на принципната позиция, изразена в декларацията на парламента, която беше приета на 24 февруари в първия ден на конфликта в Украйна. Тогава българските депутати осъдиха агресивните действия на Руската федерация срещу Украйна.

В декларацията се отчита, че войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации и че свободата и демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния режим в Кремъл. Настоява се, че българският национален интерес се дефинира от членството на страната в ЕС и НАТО.

В декларацията се посочва още, че значителна част от съюзниците в НАТО вече са предоставили директна военна помощ в подкрепа на Украйна. 

„Солидарността на свободните държави и защитата на международния правов ред е в основата на нашето благосъстояние и просперитет“, посочи Атанасов.

Той допълни, че отбранителните действия на Украйна срещу агресивното нападение е нейно неотменимо право и е напълно легитимно и оправдано.

Идеята предизвика остра реакция на част от опозицията. „Възраждане“ припомниха, че край Мариупол все още се намират 17 български моряци. „Военните действия са хаотични и не се знае кой стреля. Застрашен е животът на 17 български граждани, които украинската страна държи като заложници. Ако някой иска да дава бомби - те могат да паднат върху нашия кораб“, каза Костадин Костадинов.

„Каналът е миниран и има дупка, няма как да бъде преместен. Правителството прави всичко възможно, спрете да пищите. Дали това не е в интерес на друга държава?“, отговори Благовест Белев от „Продължаваме промяната“
Бившите управляващи подкрепиха предложението за помощта. „Трябва да помогнем в рамките на нашите възможности, с нас консултации не са водени”, заяви Томислав Дончев.

Коалиционните партньори бяха на противоположни мнения. „Ние разбрахме в зала. НС трябва да има обща позиция, досега само за хуманитарна помощ сме говорили“, коментира Станислав Балабанов от „Има такъв народ“. „Категорично сме против военна помощ. НС има решение само за хуманитарна помощ. Иначе ще ни въвлекат във война”, каза Георги Свиленски от БСП.

А в зала скандалите продължиха. Отхвърлена беше идеята на ГЕРБ за анкетна комисия за подписване на меморандум за 1 млрд. долара от кабинета „Петков” и искането за изслушване на ЦИК за последните избори.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!