Решението на Русия да намали военните си действия към Киев и Чернигов вероятно цели да бъде извършена ротация на войските ѝ и да ни подведе, съобщиха украинските сили.

След преговорите в Истанбул вчера Москва обяви, че с ходa си иска да засили взаимното доверие, а освен това е изпълнила и първата фаза от действията си и ще се съсредоточи върху Донбас.

Киев обаче остава с резерви. Според Пентагона украинската столица продължава да бъде цел на Русия. За президента на Украйна Володимир Зеленски преговорите са дали положителни сигнали, но беше категоричен, че страната му няма да отслаби защитата си.

Започването на хуманитарна операция за 170 000 души в обсадения Мариупол на този етап не е възможна, става ясно след разговор между президентите на Франция и Русия – Еманюел Макрон и Владимир Путин. Сателитни снимки разкриват мащаба на разрушенията в най-тежко пострадалия от войната град.

Броят на загиналите след ракетен удар по административна сграда в Николаев вчера нарасна до 12.

Кремъл твърди, че украински войници са били арестувани заради малтретиране на руски военни. Медии съобщават за украински удари в Донбас с жертви.

В координирано решение Ирландия, Белгия, Нидерландия и Чехия решиха да изгонят 43-ма представители на Руската Федерация по подозрения за шпионаж. Русия обеща да предприеме ответни мерки.