„В центъра на кризата в момента е проблемът на правовия ред в страната, както и съзнанието, че отдавна законът важи за едни, а беззаконието е привилегия на други. Тези, чиято привилегия е беззаконието, го осребряват и са изградили една система на власт, която е фасадна. Осъществява я Бойко Борисов, но тази власт е зависима и слаба и изпразнена от съдържание. Реалната власт в задкулисието се държи от Делян Пеевски и Сараите“, каза в изявление Христо Иванов.

„Това трябва да бъде спряно и това искат гражданите на улиците. Не можем да не подкрепим десетките хиляди български граждани, които искат промяна. Тя започва с избори, които трябва да се състоят и да дадат ново начало в един нов парламент“, заяви той.

„Ние като отговорна политическа сила трябва да започнем да излагаме „рецептите“ за това как да се случи тази промяна. Тази „рецепта“ се разделя на две големи части. Едната, която представяме пред скоби, е онези мерки за рестарт на българския правов ред и българския демократичен процес. На второ място стоят идеите и предложения за радикална модернизация на страната. Тези идеи ще представим като част от нашата управленска платформа, с която ще се явим, надявам се на скорошните предсрочни избори“, обясни Христо Иванов.

Оставка на главния прокурор

От „Демократична България“ отново настояват за оставката на Иван Гешев, но по думите на Иванов, за да не бъде сменен от Франтишек, освен нея, е необходима дълбока, реална реформа, която статуквото в България отказва.

„Тази реформа изисква две неща. Реформа на органа, който администрира съдебната власт – ВСС, така че той да бъде разделен окончателно и напълно на Съдийски съдебен съвет и това да бъде сърцето на съдебната власт в България. В него трябва да се запази минимална обществена квота, за да се избягват тенденции за капсулация на професионалното съсловие. Отделно изборът и освобождаването на главния прокурор трябва да са подчинени на Народното събрание. Това трябва да става с мнозинство, което да не позволява на една управляваща сила да определя сама свой главен прокурор“, обясни Иванов.

По думите му системният проблем е, че има прокурорска власт, която не се отчита пред суверена.

„Виждаме ежедневно в поведението на Гешев човек, който се държи като политически играч, като част от някаква мафиотска организация, която е завзела властта в страната и който не смята, че дължи на някого обяснение за своите действия“, допълни Христо Иванов.

Изборен процес

„Другият проблем в България е изборният процес и особено изтласкването на активни български граждани, особено на българите в чужбина, от участие в този изборен процес. Идеите ни са за радикално разширяване на възможностите за участие на българите в чужбина в процеса на излъчване на следващото Народно събрание. Ето защо предлагаме въвеждането на дистанционно гласуване, защото това е начинът масово тези, които са в чужбина и у нас и искат да участват, да могат да го направят в следващите избори“, обясни Иванов.

Дистанционно гласуване

„Имаме конкретно законодателно предложение за въвеждането на гласуване по пощата. Това се прилага във всички развити демокрации“, допълни той.

Конституционен съд

„На следващо място предлагаме българската Конституция да стане инструмент за защита на правата на всеки конкретен гражданин и Конституционният съд да престане да бъде инструмент само на политическия елит. Това означа въвеждане на пряка конституционна жалба. Всеки български гражданин да може да осъществява своите права пред Конституционния съд и да прилага Конституцията пряко“, каза Иванов.

Въвеждане на законодателна гражданска инициатива

„Предлагаме и въвеждането на законодателна гражданска инициатива по предложение на 10 000 граждани, които да могат директно, без посредничеството на политически партии, да предлагат законодателство в парламента“, обясни Христо Иванов.

Анкетни комисии, съставени от опозицията

„Искаме да се въведе възможност за анкетни комисии, които да бъдат съставени само от опозицията. Това означава, че в следващия парламент, независимо кой ще бъде в опозиция, тя да има много важен инструмент – да рестартира българския парламентаризъм, който в момента е сведен до нула“, обясни Иванов.

Промени в Конституцията

„Искаме чрез промяна в Конституцията да бъде въведена реална лустрация, за да бъдат прекратени всички онези отровни връзки между тоталитарното комунистическо минало и днешния политически живот, защото те не са прекратени. И днес виждаме, че почетен председател на българското задкулисие е Ахмед Доган, сътрудник на Държавна сигурност. Виждаме, че в управляващата партия е човекът, който спря предишния опит за лустрацията в Конституционния съд – Георги Марков, също доносник на Държавна сигурност. Този пакет изисква промени в Конституцията и изборното законодателство. Твърдим, че е амбициозен и смел, но не изисква Велико Народно събрание и това е много важно“, каза още Христо Иванов.

„Искаме предсрочни парламентарни избори, на които да се явим с тази платформа заедно с нашата икономическа и управленска програма за радикална модернизация на страната“, завърши той.