„Демократична България“ и вербално, и писмено отказаха поканата на ГЕРБ за преговори за подкрепа за проучвателния мандат, получен от президента Румен Радев.

Това съобщи на брифинг Атанас Атанасов, допълвайки, че „няма идеологическа близост между ГЕРБ и „Демократична България“.

Христо Иванов публикува на страницата си във "Фейсбук" писмото, изпратено до председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По-късно то бе пратено и до медиите. В него пише:

"В отговор на Вашата покана за консултации във връзка с връчения проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет на ПГ ГЕРБ-СДС бих искал да Ви уведомя, че нашите предизборни ангажименти и каузата на Демократична България за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция, изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел “Борисов” и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт."