По повод катастрофата в Шумен с джип, който помете смъртоносно 22-годишно момиче, а по-късно изгоря на паркинг на МВР вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи днес на брифинг, че „случаят е много по-дълбок с класифицирана информация. Ако Иван Гешев не огласи данните по него, аз ще направя всичко възможно да запозная обществото с подробностите“.

„Този прокурор по отношение на който г-н Гешев имаше претенции, заявени публично, поне така тълкувам аз репликата – бесен съм, че нещо се е случило, е окръжният прокурор там, на място. В района на същата тази Областна дирекция е проведено едно разследване, не мога да дам подробности по разследването, защото са класифицирана информация, но интересното е, че то е водено от един прокурор, командирован от Варна“, съобщи Демерджиев.

Той допълни, че са събрани много интересни факти, които касаят едно ловно стопанство и нещата, които са се случвали там.

„Впоследствие, след доста време и различни юридически техники е сменен наблюдаващият прокурор и аз смятам, че тъй като областният директор е водил това разследване, той е бил инициаторът, има основание въпросният окръжен прокурор да има „меко казано“ недобри чувства към областния директор. Не е коректно той да забрани няколко пъти на областния директор да изнася информация във връзка с този джип, който изгоря там, на място, и при тази забрана после да се твърди, че едва ли не полицията укрива информация“, отбеляза министърът.

„Действията в ловното стопанство са класифицирана информация, иначе са много интересни и бих ги споделил с удоволствие, но вярвам, че ще има развитие и ако няма развитие от страна на главния прокурор, ще направя необходимото да сезирам министъра на правосъдието и вярвам, че по линия на дисциплинарното производство поне част от тези материали ще станат обществено достояние“, категоричен беше Иван Демерджиев.

Областният директор няма да бъде сменен, каза министърът.

„Няма да сменя човек, който е работил, заради това, че го е пожелал човек, който е направил нещо от моя гледна точка неприемливо – да му забрани да говори и после да спекулира с това“, допълни той.