Ще бъде направена проверка за извършената сеч в горите в района на бедствието, за да се види има ли отношение към големите наводнения в Пловдивско. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Демерджиев обяви, че проверката ще започне още утре, а в нея ще участват представители на полицията, прокуратурата, земеделското министерство, както и на местната власт и медиите. 

„Днес, по искане на кмета на община Карлово, Министерският съвет прие решение, по силата на което освободи минерална вода в поисканите количества и консервирани храни за бедстващото население на територията на общината. Тези помощи още днес ще бъдат доставени на гражданите, които се нуждаят от тях“, посочи той. 

На 15 септември от 14:00 часа ще има заседание на Комисията по бедствия и аварии, на която аз съм председател.

Помощта за бедстващите

По думите на Демерджиев страната ни може да се възползва и от европейска помощ, активирайки Европейския механизъм за гражданска защита при бедствия, но в момента се действа в условията на неотложност.

Той припомни, че държавата има различни механизми за подпомагане на пострадалите от наводнението, както и за възстановяване на инфраструктурата в населените места. Комисията по бедствия и аварии има 35 млн. лева налични средства, които могат да послужат за това, допълни още служебният министър на вътрешните работи. 

Хотелиерите са заявили готовност да предоставят матраци, мебели, каквито имат и т.н.  Ангажиментът на държавата е основно по отношение на инфраструктурата, но нашата амбиция е да направим всичко възможно пострадалите хора на място да бъдат обезщетени спрямо ресурса, с който разполага българската държава", заяви Демерджиев.