Водната стихия, връхлетяла Карловско, може да не е единствената причина за бедствието, разрушените домове и наводненията в региона. Екип на bTV тръгна по пътя на реката нагоре в Балкана, за да провери как и защо над 10 000 кубическа метра дърва се свлякоха и отнесоха къщи, пътища и мостове.

От птичи поглед ви показваме местността "Голямата могила" над село Слатина.

Снимка: bTV

Високо в планината екипът ни вижда няколко просеки, където дървета почти не са останали. Отвисоко са се свлекли дървета, камъни и скална маса. На 6 места гората буквално е прорязана.

200 литра дъжд на квадратен метър само за 14 часа - според властите това е основната причина за бедствието.

Снимка: bTV

Малкото дере сега е огромна пропаст. Само за тази година и само в гората над село Слатина са издадени 56 позволителни за сеч за 12 500 кубика дърва.

Според институциите на този етап няма данни сечта да е причина за бедствието, въпреки че нагоре в гората има отсечени дървета.
Още по-нагоре в гората има десетки повалени вековни дървета.

Снимка: bTV

Водната стихия буквално е отнесла здрави дървета като борове, габър, дъб и бук. Те са се оказали надолу по дерето.

Екипът на bTV стигна до мястото, където най-вероятно се е образувал бент заради силния дъжд.

Снимка: bTV

Еколози, които видяха кадрите, твърдят, че ерозията на почвата и падането на дърветата се спира единствено чрез изграждане на баражи и залесяване на наносите. Това е правено преди 100 години. Друга причина за високите нива река може да се окаже и разредена гора по-нагоре по склона.