„Аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян в работа с ГЕРБ. Учуден съм защо Бойко Рашков първо не проведе разговор с мен, преди да проведе разговор с медиите“.

Това каза в интервю за БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на обвиненията, които отправи към него бившият вътрешен министър Бойко Рашков в интервю за bTV. Рашков заяви, че с промените във вътрешно министерство се цели връщане на модела на управление на ГЕРБ.

Демерджиев е категоричен, че не е пристрастeн към една или друга политическа сила. Той коментира и ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, извършен от бившия министър на вътрешните работи: „Не бих направил арест, ако не съм убеден, че са налице всички предпоставки за това и нямам стабилни, сериозни и солидни доказателства. Целта на един арест не може да бъде самоцел, а да бъде първа стъпка към едно сериозно разследване, което да доведе до изправяне на този човек пред съда и до наказание. Когато един арест се случи по начина, по който протече този арест, ефектът е точно обратен. Няма никакъв смисъл да превръщаме хора, които трябва да бъдат внимателно разследвани, в жертва“. 

Демерджиев уточни, че МВР няма да оттегли жалбите срещу решенията на съда, с които арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова бяха обявени за незаконни.

Във връзка с разследването за магистрала "Хемус" Иван Демерджиев заяви, че има един обвиняем и две съдебни производства. По думите му целият случай е много по-мащабен от тези две съдебни производства. Той обеща развитие по случая.