Още при встъпването си в длъжност като ръководител на МВР подчертахме въпросите с пътната безопасност и травматизмва по пътищата като наш приоритет. Заявихме го с ясното съзнание, че нещата там никак не са добре.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Набелязахме като наш приоритет борбата с водачите, които шофират след употреба на наркотични вещества, алкохол, без свидетелства за правоуправление. Извършихме редица проверки в тази насока, те имат своите резултати“, добави той.

Демерджиев допълни, че основните мерки се прилагат от 16 август, затова ще обявим нашите данни на 16 септември. 

"Не може повече да се търпи развитието на този процес в тази посока, и трябва да излезем от тази тенденция, като променим ситуацията. Мерките не трябва да са инцидентни и симптоматични, а трябва да са перманентни и да доведат до резултати. За мое щастие, цялото правителство прие моята стратегия, и премиерът Донев обяви това като приоритет на служебното правителство", каза още служебният вътрешен министър.

„Днес е важно да набележим следващите стъпки и стратегии за справяне с този проблем. Всяка институция, която има своята отговорност, трябва да се включи. Разчитам изключително много на решенията, които ще се вземат. Така че още следващата година да отчетем напредък в тази сфера, и да сме спокойни, че сме направили необходимото войната по пътищата да се прекрати“, добави Демерджиев.

Мерки за пътна безопасност
Снимка: bTV

Четири месеца контролните органи ще правят проверки за нарушения на пътя и ще контролират тежкотоварния трафик. 

От 1 октомври служители на "Автомобилна администрация" ще правят денонощни проверки на пътя. Това съобщи Бойко Рановски, изпълнителен директор на ДАИ.

Това е част от плана на няколко институции за намаляване на катастрофите по пътищата. 

В продължение на 4 месеца контролните органи ще правят акции за нарушения на пътя  и ще контролират тежкотоварния трафик.

Ще се извършват и 24 часови проверки на автобуси и  камиони.

Ще се следи за колани на задните седалки, време за почивка на шофьорите и за претоварване на автомобилите.