Мега делото за взривовете в Горни Лом е на финал. След проверка на прокуратурата стана ясно, че  при съхраняването на боеприпаси има нарушения.

На 1 октомври 2014 г. при утилизация на мини в завод "Миджур" в Горни Лом живота си губят 15 души. Сред загиналите е синът на Димитър.

"Трудно ми е да говоря сега, но за такива тежки загуби каквото и да е възмездие трудно се постига", каза Димитър Димитров.

Близо четири години след трагедията в съда във Видин започнаха пледоариите.

Обвиняемите са четирима. Делото е в 180 тома, разпитаните свидетели са близо 200, изготвените експертизи – десетки.

"Близките на загиналите искат справедливост и искат да знаят, че за в бъдеще в тази страна подобни дейности като утилизация на мини, работа с оръжия и боеприпаси и така нататък, ще бъде под сериозен контрол на държавата. (…) Защото по това дело се виждат огромни безобразия", заяви адвокатът на частното обвинение Александър Кашъмов.

Количеството на останалите в завода боеприпаси е значително. Местната власт подава сигнал до прокуратурата.

"Мините, които са си там на място нито се извозват, нито се предприема крачка напред, нито се случва нещо с тях. Хората имат притеснения, че това нещо стои там и не излиза", каза кметът на община Чупрене Ваньо Костин.

Опасността за населението е минимална, обобщиха от областната управа след спешна среща с институциите.

"Там всъщност не се извършва производствена дейност, заводът не функционира. Предприети са всички превантивни мерки, които институциите могат да предприемат за недопускане на инцидент", категорична беше Албена Георгиева, областен управител на Видин.

Пледоариите във видинския съд продължават и в следващите два дни. След това се чака и присъдата.