Софийската градска прокуратура протестира решението на съда за изменение на мярката за неотклонение на Кристиан Николов от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Той е подсъдим по делото за смъртта на журналиста Милен Цветков, който загина в катастрофа преди близо година и половина. 

Държавното обвинение уточнява, че не споделя изводите на съда, че престоят на Николов в ареста е довел до намаляване опасността той да извърши ново престъпление и до липса на реална опасност да се укрие. 

„Прокуратурата счита, че срокът на задържането на Кристиан Николов до настоящия момент не е прекомерен, с оглед тежестта на извършеното от него престъпление и необходимите за изясняване на обективната истина действия по разследването“, уточняват от там. 

В съобщението на прокуратурата се посочва, че от събраните доказателства се установява съпричастността на подсъдимия към тежкия пътен инцидент и съзнателната употреба на наркотични вещества: „Налице е наличието на пряка и непосредствена връзка между произшествието и смъртта на пострадалия, създаването на реална опасност за здравето и живота на голям брой други участници в движението“. 

Допълват, че в хода на делото са събрани доказателства и за други противозаконни деяния, извършвани от подсъдимия, свързани с придобиване и употреба на наркотични вещества и изградени трайни навици за същото. 

„С оглед на това Софийска градска прокуратура счита, че доказателствата по делото сочат за съществуването на реална опасност Кристиан Николов да извърши престъпление. Налице е и другата предпоставка за налагане на мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо подсъдимия, свързана с опасността той да се укрие. Същият трайно е живял в чужбина и разполага с възможности да организира укриването си с цел избягване на реализирането на наказателна отговорност“, казват от държавното обвинение. 

Прокуратурата посочва, още, че изменението на мярката в „домашен арест“ е неправилно и незаконосъобразно.