Кристиан Николов, подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков, се прибира у дома. Софийският апелативен съд промени мярката му за неотклонение от постоянен в домашен арест. 

Кристиан Николов трябва да бъде преместен от Централния софийски затвор в къща в центъра на столицата. На съда е дал адреса на майка си.

Няма право да излиза никъде без разрешение на съда, а до посочения адрес трябва да бъде докаран от съдебна охрана. Все още не е ясен часът на транспортирането. Ще носи електронна гривна и има забрана да  напуска страната.

Решението за домашния арест на Николов е взето на закрито заседание от трима магистрати в Софийския апелативен съд - Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Величка Цанова.

Мотивите:

„Апелативните съдии възприемат изцяло изводите на първоинстанционния съд, че Николов може да бъде под домашен арест и проследяван чрез електронна гривна, което изключва дори хипотетична възможност за отклоняване на подсъдимия“.

Кристиан Николов остана в ареста една година и почти пет месеца. Обвинението му е, че умишлено е предизвикал катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков. Според съда няма опасност да извърши друго престъпление.

„Не е отпаднало обоснованото подозрение за съпричастност към престъплението, в което е обвинен, но в същото време опасността от извършване на друго престъпление е намаляла като интензитет и мярата "домашен арест" може да обезпечи изцяло присъствието на Николов и приключването на съдебния процес, воден срещу него в първоинстанционния съд“, допълват магистратите.

Прокуратурата не коментира, но до последно настояваше Кристиан Николов да остане в ареста с мотива, че има риск той да се скрие от правосъдието или да извърши друго престъпление.

Защитата му контрира. „Всяко напускане на адреса, без знанието и разрешението на компетентните органи, се счита за нарушаване на мярката му за неотклонение и може да бъде обратно върнат в затвора“, обясни адвокатът на подсъдимия Константин Симеонов.

 
Решението не е изненадващо, коментира един от адвокатите на семейството на Милен Цветков – Надежда Ковачева: „Съдът трябва да се произнася по тези въпроси, какво мислим ние трябва да се чува в съдебната зала, а не пред публиката“.

Адвокатите и на едната, и на другата страна, припомниха още, че всеки подсъдим може да остане в затвора максимум година и половина.