Въпреки ниските си доходи българите консумираме три пъти повече енергия в домовете си, отколкото в Германия например. Това  коментира пред БТА председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев по повод стартиралата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Държавата е заинтересована от изпълнението на тази програма, защото когато гражданите спестят 50 процента от сметката за електроенергия, това ще е допълнителен разполагаем доход за всеки, отбеляза той.

Със спестените средства хората ще увеличат потреблението в икономиката, което й помага да расте,коментира Делян Добрев.

Той изрази надежда следващата година да бъде осигурен също такъв ресурс, а след две години програмата да продължи, но не със 100, а със 75 процента безвъзмездна помощ.

От 2016 г. ще стартира също така и програмата в МРРБ с европейски средства, където ще бъдат включени блокове с по-малко от 36 апартамента, посочи още Добрев. Той съобщи, че се обмисля и подпомагане на еднофамилните жилищни сгради след втората година.

Сдружението е само форма, която позволява участие в програмата, и когато е регистрирано с тази единствена цел, не може да прави други неща, дори те да му бъдат вменени със закон, обясни Добрев в отговор на опасенията на гражданите. Той увери, че няма уловка и притесненията са единствено, че интересът е по-голям от осигурения ресурс.

Дори след 2019 г., когато ще влезе директива с изискване към новото строителство за клас "А", старите сгради трябва да отговарят на клас "С", уточни Добрев. Според него хората, които са с вече санирани апартаменти, ще спечелят от програмата допълнителни 30 процента топлина, която ще дойде от съседите.