Делегация на Китайската национална енергийна администрация (NEA) посети площадката на АЕЦ „Белене”, съобщават от Министерството на енергетиката. Те са се запознали отблизо с мерките за съхраняване на доставеното от „Атомстройекспорт” оборудване и новоизградената инфраструктура.

Снимка: Министерство на енергетиката

Към момента площадката на централата се простира на 2500 дка, необходимите работни помещения за функционирането на „Белене” са построени. Изградена е и необходимата инфраструктура - пътища, влакова линия, пристанище и бетонов възел. Остава да бъдат построени реакторното отделение и турбинна зала. 

Сред гостите е имало представители на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC).

Посещението им е част от подписаният през юли тази година Меморандум за разбирателство относно мирното използване на ядрената енергия. Документът цели укрепване на партньорството и насърчаване на обмена на информация между България и Китай.