Отвеждаме ви в училище на 204 години, което продължава да работи. В село Видраре се гордеят както с музейната си сбирка, така и с факта, че Васил Левски е провеждал тайни срещи в училището.

В началото на миналия век във Видраре хората основават първото училище в областта. То е било прогресивно за времето си и с 220 момчета и 40 момичета.

„Училището в селото се създава през далечната 1818 г. година като килийно училище. Помощник на учителя е бил дългият прът, с който се стига до всяко дете“, казва директорът на училището Деян Димитров.

В момента на това място учат деца от три населени места и въпреки това са само 44. Боряна Николова преподава в училище Васил Левски от 30 години. Нарича го своя съдба. „Любовта към децата е водеща. Аз разбрах, че имат нужда от добър учител“, казва тя.

Тя им е разказала и за Васил Левски, на когото е кръстено училището. „Тук е основал комитет от 40 човека, имали са 200 пушки, наричали са го Хасан Касан за прикритие“, обяснява Николова.

Заседанията на комитета са се провеждали в класните стаи. В началото на века за кратко училището е носело името принц Кирил. После обаче „Васил Левски“ било възстановено.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!