Отново недостиг на медикаменти за диабетиците. В сигнал до bTV зрител от Стара Загора ни алармира, че в областта има дефицит на инсулин, който поддържа нормални нивата на кръвната захар.

Виктор търси необходимия за диабетиците инсулин.

Снимка: bTV

„Той се приема всеки ден, до 3-4 пъти на ден. Той се води дневен и хората няма как да си регулират кръвната захар през деня“, каза Виктор Станчев.

От седмици обаче медикаментът не е наличен в нито една от аптеките, които посещава.

„Аз проверих около 5-10 аптеки, приятелката ми също провери доста аптеки. И отговорът от аптеките беше, че и те не знаят кога ще има понеже в самите складове няма“, обясни мъжът.

Министърът на здравеопазването коментира, че два от складовете за търговия на едро са с отнети лицензи.

„Проблемът с някои медикаменти, които липсват, е и че се изписват масово за лечение на заболявания, за които не са предписани. При всеобщия европейски недостиг на този медикамент ние преди 20 дни успяхме да договорим голямо количество от същия медикамент от Словения. Заредихме около 10 000 опаковки, които бяха изчерпани в аптечната мрежа буквално за дни“, каза д-р Асен Меджидиев, министър на здравеопазването.

В отговор на сигнала за недостиг на инсулин в Стара Загора от Изпълнителната агенция по лекарствата написаха:

„Към 10.03.2023 г. "НОВО НОРДИСК ФАРМА" ЕАД уведомява, че от началото на годината до настоящия момент е дистрибутирал към търговци на едро 4206 бр. опаковки от лекарствения продукт. Към същата дата в търговците на едро са налични количества.“

Следваща планирана доставка ще се осъществи на 15.03.2023 г. в размер на 12 260 опаковки от лекарствения продукт.

Но за дните до новата доставка са проблем за диабетиците.

„Без него не знаем какво ще правим, вече започваме да търсим алтернативни варианти, които не знаем какви са“, заяви Виктор.