Проблемите по третата линия на подземната железница в столицата започнаха още в деня на откриването й. За това сигнализират пътници в социалните мрежи.

Има критики както към надеждността на влаковете "Сименс", така и към довършителните работи на станциите и даже към достъпа до поне една от тях.

Тези аварии не са аварии

Гражданите, обаче, публикуват снимки и видеа със спрели мотриси по време на безплатните курсове през първия ден. Не липсват и коментари, че проблемите идват след продължили месеци тестове, с които и общината се оправда за няколкото отлагания на третата линия.

От общината обясняват забавянето на влаковете с промяна в разписанието.

Според столичния „Метрополитен“ тези ситуации не са аварии. „Аварии няма. Има индикации, които са наложили подмяна на влаковете, което е нормална практика за експлоатация на метро“, пояснява директорът на дружеството инж. Стоян Братоев.

За детските колички – достъп затруднен

Проблемен е и един от подстъпите на вече действащата станцията на бул. „България“. Настилка липсва, придвижването с детска или инвалидна количка е предизвикателство.

Въпросният терен е частен и общината няма общо с него.

Изгражда се обаче рампа за велосипеди и всеки ще има право да преминава, въпреки статута на земята, успокояват от „Метрополитен“. По думите на инж. Братоев частният собственик има ангажимент да построи подстъпа и да го прехвърли на общината.

Другият подход към станцията е напълно готов – с рампа, асансьор и ескалатори.