В навечерието на 3 март bTV разказва за пазителя на камбаните на храма „Рождество Христово” в град Шипка – част от специалния проект на „Тази сутрин” по bTV „Потомците на героите разказват”.

Това не е история за занемели камбани, защото камбаните на Шипка има своите небесни и земни пазители.

Дечко е незрящият звънар на църквата в подбалканското градче. Той знае всяко стъпало до съвършенство, защото си припомня пътя до храма вече 53 години – всеки ден, стъпало по стъпало.

Снимка: btvnovinite.bg

Дечко ни разказва невероятната история на шипченските камбани, защото преди да огласят долината със звън, по време на Руско-турската война, металът, от който са излети, е бил оръжие за убиване.

„След края на войната оръдейните гилзи са събрани и са закарани в Москва, претопени са и от 31 тона гилзи са отлети нашите 12 камбани”, разказва Дечко.

Снимка: btvnovinite.bg

Всеки път когато Дечко се приготвя да бие камбаните в храма, знае, че изпълнява мисия. Той може и да не вижда, но усеща, че от небето към него гледат невидими очи, и е сигурен, че песента на камбаните под неговите ръце отгоре ще слушат хилядите воини, загинали за свободата на България, и така душите им ще намират покой.

Още за потомците на българските опълченци гледайте утре в „Тази сутрин” по bTV.