Проект на образователното министерство предвижда за първи път учениците във възпитателните училища да получават месечни стипендии.

Наричат ги деца в конфликт със закона. В интерната са през цялата година, рядко се виждат с близките си и често дори за една вафла разчитат единствено на себе си. 

Коки е един от тях. „Ако имаме наши пари собствени ще бъде по-добре, няма да искаме, ще дадем от нас, защото не може да искаме всеки път от директора”, казва ученикът в социално-педагогически интернат „Христо Ботев” в с. Варненци.

„Когато дечицата, които имат някакви парички, влизат в магазина, другите, които нямат, остават отвън. Много е тежко да си с децата отвън и не можеш да ги погледнеш в очите, защото нямаш отговор. Джобни не са предвидени и, за съжаление, доста време се загуби относно този въпрос”, каза Ангел Ройбов, директор на СПИ „Христо Ботев”.

Предвижда се 27-те ученици в социално-педагогическия интернат в с. Варненци и в другите възпитателни училища да получават по 33 лева всеки месец. Сумата според преподавателите им не е голяма, но ще ги предпази от това да работят за стотинки или да откраднат.

„Тези ученици също имат своите ежедневни нужди, необходимости и потребности. Така че това е стъпка напред в правилната посока – да могат да си купят нещо със собствените си пари”, отбеляза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

В момента в страната има 4 възпитателни училища и един действащ социално-педагогически интернат. В тях са настанени над100 деца на възраст между 8 и 18 години.