Как се лекува вирусът при най-малките? Екип на bTV влезе в COVID отделението на най-голямата педиатрична болница у нас СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

Сега са заети 8 от 11 легла в отделението, лекуват се от новородени до 18-годишни. В болницата по детски болести има 7 клиники, „Делта“ вариантът налага разкриването на допълнително COVID отделение. 70 на сто от приетите деца са от провинцията.

Снимка: btvnovinite.bg

Запознаваме се с Веселин, който е със синдрома на Даун. От скоро е и с коронавирусна инфекция. Преди дни вдига висока температура, лекува се в болницата в Петрич, но влошеното състояние налага преместването му в София.

„Аз съм от хората, които не вярваха, че може да се случи това нещо и сега като видях какво се случва… Просто на никого не го пожелавам“, споделя Силвия Дафинова, майка на Веселин.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега Веселин се чувства по-добре. След дните на битка здравето не е просто пожелание, а силна молитва, разказва майка му. 

„Човек понякога го казва "жив и здрав" – на думи. Не осъзнаваме наистина какво означават те. Всеки ден молитви по цял ден“, казва Силвия.

Сред пациентите в отделението са и две бебета на 4 месеца и едно на 50 дни.

„Обичайно  симптомите са субфебрилната температура, запушен нос и влошено хранене на бебето“, казва детският пулмолог д-р Наталия Габровска.

Разкриването на нови COVID легла вече затруднява лечението на други заболявания, предупреждават лекари от педиатрията.

„Взеха се три легла от диализното отделение и две от ревматология.  Нас най-много ни притеснява, че рискуваме другите деца, които не са болни от COVID-19. Тези ще ги излекуваме, но доколко целесъобразно е това?”, казва проф. д-р Светлана Велизарова, началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има варианти – на територията на София има цели клиники с интензивни отделения и педиатрични отделения, с много по-добри условия, за голям брой легла“, казва Данаил Димов, заместник-директор на Административно-стопански дейности в СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“.

Според ръководството, когато се заемат всичките 11 легла, ще започне пренасочването към други лечебни заведения.

В болници в момента са 112 деца с коронавирус. Колко точно са детските легла от здравното министерство не уточняват. Броят им се променя според ръста на заразата, казват още от там.

Лекарите съветват родителите първо да потърсят личния си лекар, а болнично заведение – в краен случай.