За първи път в България деца със синдром на Даун дефилираха на модния подиум.

Със Слънчевия детски моден бал успяхме да покажем, че тези деца са изключително слънчеви. Тези 18 деца се справиха невероятно и по нищо не отстъпиха на децата в норма, посочи Лия Стоилкова - организатор на конкурса.

Тони Маринова, която е председател на Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун, посочи, че проблемите на децата са ежедневие. „И се радваме когато можем да им дадем добра емоция. У нас сме далеч от нормален и достоен живот на човек с увреждане. Те са като нас и искат това, което иска всеки - да бъде обичан, да ходи на училище, да има работа и среда”, сподели тя.

Лия Стоилкова добави, че хората не разбират и странят от тези деца. А по думите на Маринова е нормално е да се притесняваш от непознатото, но човек да се отърси от страха и да даде шанс на човека отсреща.

Ивана, Христослава, Яница, Иван са само някои от имената на малките манекени, които участваха в слънчевия детски бал. Подготовката на специалното събитие е продължила около месец, в който децата са имали професионални фотосесии и работа с хореографи.

По цял свят на 21 март се отбелязва денят на хората със синдром на Даун. Основната цел на събитията като това ревю е да видим и да разберем, че тези хора не са нещо по-малко от останалите.

Символ на днешния ден са шарените, различни чорапи, шарени като слънчевите деца.