"Вече съм много изнервена. Искам справедливост". Tова заяви Дебора Михайлова преди заседанието на Районния съд в Пловдив, който ще направи пореден опит за старт на делото срещу 26-годишния Георги Георгиев.

Той е обвинен, че е нанесъл множество порезни рани с макетен нож по цялото тяло на момичето, счупил му е носа и е обръснал главата.

Съдът в Пловдив даде ход на делото "Дебора" от третия опит.

След насилието Дебора получи 400 шева. Първоначално 26-годишният Георги е задържан за 72 часа, но след обжалване е пуснат от ареста без никаква мярка и с мотива, че евентуално извършеното от него е "лека телесна повреда".

През август 2023 г. обаче в нова експертиза пораженията по момичето бяха определени не като "лека телесна повреда", а като "средна, включително и с опасност за живота".

Според експертите опасността Дебора да загуби живота си е била реална.

Снимка: БГНЕС

На въпрос дали е преживяла шока, днес в съда Дебора отказа да коментира. Младата жена пристигна, подкрепена от близки и роднини.

Делото срещу обвиняемия Георги Георгиев от Стара Загора все още е на фаза разпоредително заседание, тъй като два пъти беше отлагано.

Снимка: БГНЕС

След като всички съдии в Стара Загора си направиха отвод, делото беше изпратено в Пловдив от ВКС.

Снимка: БГНЕС

На последното заседание на 27 март адвокатите на Георги Георгиев не се явиха в съда. Командированите обвинители от Районната прокуратура в Стара Загора посочиха, че много бързо са изпълнили указанията на съда и са „ремонтирали“ обвинителния акт срещу Георги.

Снимка: БГНЕС

Те изразиха становище, че към този момент няма нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.