Ден пред големия дебат на кандидатите за президент по bTV в сблъсък на идеи и послания излязоха кандидатите за вицепрезидент.

Поканени да представят своите виждания за правомощията на вицепрезидента, националната сигурност и външната политика бяха вицеадмирал Пламен Манушев (ГЕРБ), Илияна Йотова (инициативен комитет, подкрепена от БСП), Явор Нотев (Коалиция „Обединени патриоти – ВМРО, Патриотичен фронт и „Атака”), ген. Съби Събев (Реформаторски блок) и проф. Любомир Халачев (инициативен комитет, подкрепен от АБВ).

Част преди началото на дебата Илияна Йотова обяви, че няма да дойде, а само минути преди старта и Пламен Манушев отказа участие.

„Виждаме, че сочените за лидери в тази надпревара отсъстват. Аз предлагам сериозно да започнем вече да пишем неизвинени отсъствия на тези, които отсъстват трагично, и зрителите да решат за кого да гласуват. Въпросът не е къде да се участва, става дума за системно бягство от участие”, коментира решението на двамата претенденти проф. Любомир Халачев.

„Отсъствието на другите двама е неуважение към нас, към телевизията, към аудиторията и към българските граждани”, съгласи се с него Явор Нотев.

Първата тема на днешния дебат бяха правомощията на вицепрезидента. На въпрос кое от посочените по Конституция правомощия е причината гостите в студиото да се кандидатират, всички те се съгласиха, че основното е да помагат и подкрепят своя президент.

„С Красимир Каракачанов ще сме екип, ще бъда до него и той ще бъде два пъти по-силен по време на мандата си”, заяви Нотев. По думите му той се разбира много добре с Каракачанов.

„Това е битка за евроатлантическото бъдеще на България. Има сили в страната, които се опитват да преосмислят геостратегическия избор на държавата. Аз не мога да допусна това да се случи”, заяви ген. Събев.

Според него трябва да бъде поправен пропускът в Конституцията, според който вицепрезидентът не е част от постоянния състав на Консултативния съвет за национална сигурност. „Аз съм обещал да направя Трайчо Трайков най-добрия върховен главнокомандващ. Ние сме много добър тандем и заставам плътно зад позициите и политиката му”, каза още Събев.

Проф. Любомир Халачев, който до този момент не е участвал в политиката, поясни, че Ивайло Калфин го е поканил за позицията вицепрезидент с едно условие: „Освен правомощията по Конституция, да направим и една по-широка програма, която да се обърне към културата и образованието.”

Относно правомощието на вицепрезидента да дава убежище, кандидатите бяха попитани как биха реагирали в ситуацията с Абдуллах Бююк.

„Това е минало в мандата на настоящия президент”, каза Явор Нотев. Той коментира и думите на премиера Бойко Борисов, че казусът „Бююк” е разрешен на ръба на закона: „Законът няма ръб – или си отвъд, или се спазва”.

„Ние хвърлихме Бююк в лапите на кампанията, която се провежда в Турция. Задава се и възможността за връщането на смъртното наказание, което допълнително ще отдалечи държавата от Европейския съюз”, каза ген. Събев.

По думите му в тази ситуация, когато са застрашени правата и живота на дадения човек, трябва да се подхожда внимателно и според закона.

„Стойността на човешкия живот е благо, което не може да се компенсира”, категоричен беше Любомир Халачев.

Относно правомощието на вицепрезидента да помилва престъпници Явор Нотев и Съби Събев се съгласиха, че биха помилвали момичето, което уби насилника си, тъй като „има разлика между убийство и убийство.

Любомир Халачев каза, че не би помилвал изнасилвачи и садистични убийци.

Най-големите рискове са вътре в страната – тежка неграмотност, липса на мотивация в младите хора да стават военни - има 5000 незаети сержантски места и над 1000 офицерски, отговори Халачев на първия въпроса от втората част – национална сигурност коя е най-непосредствената опасност пред страната ни.

Най-непосредствената заплаха е международният тероризъм и организираната престъпност, както и голямата бедност на гражданите, демографската криза. Но във външнополитически план има държави, които се опитват да подронят международния мир и сигурност и в това число Русия се явява типичен пример. Ако международната общност се ангажира сериозно с това, „Ислямска държава” няма да просъществува и два месеца, бяха основните тези на ген. Събев.  

Абсолютно неприемливо е като опасност за националната сигурност да говорим за Великите сили, като Русия или САЩ. Имаме една южна съседка с министър председател и президент, които са непредвидими в своята дейност. Границата е свещена, там нямат право да преминават тези т.нар. „мигранти”, изложи позициите си Нотев.

Имаме нужда от силна дипломация, именно затова предлагаме и г-н Калфин за президент. Трябва да бъдем обединени в защитата на своите интереси. А конфликтите няма да свършат скоро, заяви Халачев.

Президентът има силна роля в определянето на външната политика на страната, заяви Нотев. Според него КСНС може и трябва да бъде средище за формиране на външната ни политика. КСНС обаче не трябва да се занимава само с хибридна война, подчерта Нотев.

Според ген. Събев темата с хибридната война обаче не трябва да се подценява.

Той смята също, че с НАТО и Европейския съюз страната ни трябва да преговаря от позицията на националния интерес, както това прави Гърция. „Нашата дипломация трябва да е проактивна, а сега се влачи след събитията”, смята ген. Събев.

Проф. Любомир Халачев атакува БСП, като напомни, че нейните евродепутати гласуваха в Европейския парламент в подкрепа на резолюция за прием на икономически имигранти в Европа. БСП едно говори там, друго говори тук, коментира професорът. По думите му националният интерес изисква България да работи с всички държави, включително и с Русия.