Дървесните полени ще продължат да намаляват, но там където е забавено косенето, житните полени ще повишат концентрацията си. Това сочи прогнозата за алергизиращите растения, която е съвместен проект на bTV и Националния център по заразни и паразитни болести. 

ЦЪФТЕЖ НА СМЪРЧ

От дъветата сем. Борови вече цъфтят само в планините.

ЦЪФТЕЖ НА ЛИВАДИНА


Честите валежи през последните дни забавиха косенето и така тревите имаха възможност да пораснат и да започнат да цъфтят и в населените места. При сухо време във въздуха бързо ще се повишава концентрацията на полени от сем.Житни.

ЦЪФТЕЖ НА ЖИВОВЛЯК


Плевелните видове в цъфтеж също започват все повече да се увеличават - от тях алергизиращи в момента са живовлякът, киселецът, козята брада и рапицата.

Какви са симптомите при поленовите алергии?

Първите симптоми на сезонната алергия към полени са от страна на дихателните пътища. Това каза за bTV Новините д-р Симеон Узунов, алерголог в Александровска болница.

„Началото е свързано с бистри секрети, запушване на носа, сърбежи и кихане. Засягат се и очите - зачервяват се, има сълзене, сърбежи. Дори е възможно да се наблюдава оток. При хора с астма е възможен задух, кашлица, стягане и свирене в гърдите“, обясни д-р Узунов.

Специалистите съветват при подобни симптоми да се потърси консултация с лекар.