Дъждовете активизираха редица свлачища в Смолянско, като нивата на реките и язовирите са покачени сериозно и ситуацията се наблюдава отблизо. В Община Доспат е обявено частично бедствено положение за наводнение в село Барутин и активирани свлачища в селата Късак, Любча и Бръщен.

По данни на областна управа в Смолян активизирали са се свлачищни процеси в района на Смилян. В Доспат се е свлякла земна маса на изхода за Гоце Делчев, като пътят е почти затворен.

Реките Черна и Арда имат драстично повишаване на нивата си, като 30 см остават на река Черна в Устово да прелее. На този етап без ток е само смолянското село Мугла. В Барутин местната река е вдигнала нивото и на места прелива.

Две подпорни стени са се срутили и затворили два пътя в Мадан. До разчистването им пътните артерии остават затворени. Няма пострадали хора. В миньорския град е наводнено и котелното помещение на едно от училищата и в момента се отводнява.

В Рудозем реката е отнесла оптичния кабел, който захранва част от града и учениците не са могли да проведат онлайн обучението си. 

През последното денонощие най-много дъжд е валял в района на смолянското село Арда, където са измерени 105 ли/кв.м, по данни на метрологичната служба на Рожен.

Най-малко валежи има в района на Михалково – 39 л/кв.м, а в Смолян са паднали 78 л/кв.м.