Според закона отказът да се даде проба за алкохол и наркотици на местопроизшествието е административно нарушение, но не и престъпление.

Задържаният за катастрофата на Околовръстното шосе е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на един човек и причиняване на телесни повреди на други двама души - законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години.

И след този случай държавното обвинение поиска промени и по-строги наказания при смърт на пътя.

Според закона в момента за смърт при катастрофа виновният може да бъде осъден по член 342 от 10 до 20 години затвор, а в особено тежки случай - дори и до живот. 

Условието е да се докаже умисъл, обяснява адвокат Явор Нотев, който е бил депутат в три парламента. 

Той напомня още, че след употребата на алкохол и наркотици шофьорът се лишава и от застраховката, а това го обрича на така наречената "гражданска смърт". 

„Предисторията би трябвало да говори за съзнанието, с което един такъв човек, който нарушава конкретно правилата за движение, сяда и какво допуска и какво си позволява, дали той се отнася с безразличие към един такъв тежък резултат - нещо, което трудно ще си представим. Това затова трудно се доказва“, коментира Явор Нотев.

Тези дела не могат да се гледат по бързата процедура, защото експертизите са задължителни, а те не могат да станат за ден. От прокуратурата вече две години искат увеличаване на наказанията и отнемане на автомобила в полза на държавата, но законодателна активност няма, казват още от обвинението.

„Методически указания на главния прокурор за работата на прокурорите, които са в две отделни насоки. Първата насока е да се изследват в рамките на наказателните производства всички доказателства за евентуалното наличие за умишлено извършване на съответното престъпление, тоест за умишлена форма на вина“, заяви Десислава Николова.

Втората насока е от прокуратурата да се правят допълнителни огледи, експерименти, както и допълнителни задачи към вещите лица.