Законови изменения предвиждат промяна в лекарствата, които лекарите ще ни изписват. 

След дни предстои гласуване на мораториум върху новите лекарства и е предвидено да се плаща само за генерични.

Според експерти редица пациенти ще бъдат буквално изправени пред геноцид, защото генериката в някои случаи не върши работа, посочи Иван Димитров, председател на "Български пациентски форум". Такива болести са например левкимия и белодробна фиброза, както и при трансплантации.

„Генеричният медикамент се произвежда по същия начин, както и оригиналния, подлежи на същата регулация, но е по-евтин”, обясни Николай Хаджидончев, председател на българската генерична фармацевтична асоциация.

Когато компания създаде нов продукт в него се инвестира много пари и той е защитен от копиране с патент. След изтичане на патента производителят вече си е върнал разходите от продажбите и той е свободен да се мултиплицира на пазара. Другите компании започват да го произвеждат с леко променено име, обясни експертът.

„В ежедневието си всички пием генерични медикаменти. Нямаме против тях. В определени заболяване, например при трансплантациите обаче от 10 години не се ползва генерика, заради реакцията на отхвърлянето”, уточни Димитров.

Сега държавата ще казва на лекарите как да ни лекуват и тя ще плаща най-евтиният медикамент и ако искаш  старата терапия ще доплащаш, посочи той.

Здравеопазването ще стене не на база ефективно лечение, а на ефективни разходи, заявяват от пациентската организация.