Държавата слага дървени скари на пътеките към Седемте рилски езера. Спешните мерки се предприемат след проверка на Министерството на околната среда и водите, която установи, че туристическите пътеки в района са значително изровени.

Засега държавата не мисли да ограничава туристите на Седемте рилски езера, но планира спешно да укрепи пътеките в района.

По една от най-използваните пътеки за езерото Бъбрека всяка година минават стотици хиляди туристи и това ясно личи, защото пътеката е заприличала на градска улица.

Колкото по-дълбоки стават пътеките, толкова по-неудобни са за ходене. За по-лесно туристите вървят край тях и с всяка година ги разширяват все повече.

„Разработва се специален проект в зависимост от грунта, по който минават, т.е - в скалистите райони е едно - там се настилат камъни, правят се стъпала. Например по пътеката към езерото Бъбрека, която минава през едни тревни екосистеми, там ще има други начини на укрепване, може би дървени скари,” обясни Димитър Стоев от МОСВ.

Собствениците на лифта твърдят, че не хората, а конските кервани са изровили пътеките към езерата.

„Можем да направим експеримент- ако 10 коня минат през едно място какво ще оставят след себе си и ако през същото място минат 1000 души - дали ефектът ще бъде такъв, какъвто от конете” коментира изпълнителният директор на „Рила спорт” АД Славейко Стайков.

Укрепването в района на Седемте езера започва през пролетта на 2014 г., тогава ще бъде почистено и Рибното езеро, което според много туристи вече прилича на блато.