Националният статистически институт търси повече от 10 хиляди души, които да обикалят от врата на врата, за да интервюират хора за „Преброяване 2021”. От необходимите около 23 хиляди към момента кандидатите са на половина – едва малко над 12 хиляди. Ще трябват и още 6 хиляди контрольори, които ще обобщават събраните данни.

Макар и да има места, където са събрани необходимите хора, то все пак статистиците отчитат, че на преброяването през 2011 г. са имали дори възможност за избор. Тогава кандидатите са били в пъти повече спрямо свободните места. Сега – въпреки че заплащането е увеличено два пъти – има недостиг.

„Освен ситуацията, която в момента имаме с COVID-19 - може би значение има и това, че за 10 години са се променили доходите на хората и тяхната заетост. Така те нямат такъв голям интерес към тази 2-седмична работа.”, коментира Магдалена Костова, която е директор „Демографска и социална статистика” в НСИ.

За да дадат шанс на повече хора, институтът удължава срока за кандидатстване. Но все пак голямата надежда преброяването да не е поставено под риск е в онлайн регистрацията. Всеки човек ще може да се преброи физически – с интервю пред анкетьор, но и онлайн – в специален портал. Затова „Преброяване 2021” е на два етапа – в последните 10 дни на януари и първата половина на февруари.

Недостигът на хора е основно в големите градове. В някои райони на столицата към момента са кандидатствали под една-пета от необходимото. Магдалена Бонева обаче е преброител ветеран. Събира данни през 2001 г., 2011 г., а сега ще участва и през 2021 г.

„Първият път беше буквално ново, различно, голямо предизвикателство – съвсем случайно научих, че се търсят хора и реших да опитам. След това вече ми стана просто интересно”, казва дамата, която работи като администратор в малка компания. Казва, че именно работата с документи и помага при работата с преброителната карта.

 

Тя – също както всички останали – ще бъдат снабдени с предпазни средства и дезинфектанти, които държавата осигурява чрез НСИ.

На обученията кандидатите ще бъдат инструктирани и да спазват физическа дистанция, така че да не се превръщат в евентуална опасност за разпространение на заразата. „До тогава, дай Боже, ситуацията да е отшумяла, а ние дори да сме си изградили антитела, така че да не се притесняваме”, отговаря Магдалена на въпроса ни дали не се притеснява от това, че за 14 дни ще се срещне с поне 250 души в стотици домове.

А провеждането на най-мащабното статистическо изследване у нас – преброяването – е уредено със закон. И ако е нужно промяна на датите за провеждането му, ще бъде необходимо да бъде разписано в нови законови текстове от депутатите.