Държавата ще плаща за приспособяването на жилищни сгради за хора с увреждания. Дълго чаканата програма вече е публикувана за обществено обсъждане.

С парите ще могат да се изграждат рампи, подемни платформи и асансьори в съществуващи обекти. Одобрените проекти ще бъдат финансирани с между 12 и 100 000 лева с ДДС.

Снимка: btvnovinite.bg

Всяка излизане и прибиране у дома за Турхан Камилов е предизвикателство. Родителите му викат на помощ съседи, за да преодолеят стълбището.

Асансьорът е толкова малък, че побира само Турхан в инвалидната му количка. Мъжът е с тежка форма на артрит, дълго е бил на легло. Минава през няколко операции и смяна на ставите, но остава в количка.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако са хора с увреждания или в семейството има такъв човек, кандидатите по програмата трябва да са собственици на къщата, в която живеят или на апартамента. Във втория случай кандидатства етажната собственост.

Снимка: btvnovinite.bg

"Лицата, които са под наем, съответно те не са собственици на жилището и попадат извън обхвата на допустимост", обясни Любомира Аршинкова от Министерството на труда и социалната политика.

Комисии ще оценяват проектите. Най-много точки ще носи критерият за броя на хората с увреждания с постоянен адрес в сградата.

Снимка: btvnovinite.bg

При одобрен проект екипи към министерството ще правят посещения на място и ще оценяват какво точно трябва да бъде изградено или монтирано.

Одобрените ще си избират строителя. Ще сключват договор и с него, и с  държавата.