Забранява се страната ни да изнася нефт и нефтопродукти с произход Русия, а при необходимост държавата ще може да поеме контрола над "Лукойл Нефтохим-Бургас". Това приеха депутатите окончателно днес на второ четене. 

Забраната за износ на руски нефт бе по предложение на ДПС, а по идея на “Демократична България” се създаде позицията "особен търговски управител". 

На този пост ще се назначава някой случай, че има опасност за националната сигурност на страната. Така ще може в рафинерията да се действа от името на правителството и да се защитават "държавните интереси".

Законът да не изнасяме продукти от руски нефт бе приет консенсусно в зала, дебатите обаче се изостриха около текста държавата да може да поеме контрол над българската "Лукойл Нефтохим".

“Разбирам защо от бившата социалистическа партия са засегнати. Вероятно, защото споменах, че осем месеца техният министър на икономиката изнасяше и продаваше оръжие за Украйна. Ако толкова много са възмутени нека да седнат най-отзад при бившия си, ако може да се каже съпартиец Божанков. Те са достойни негови съпартийци безразборници”, каза Цончо Ганев от “Възраждане”.

“Тук стенографите се чудят как да запишат думата "безразборници". Тая дума откъде я измислихте и с кой мозък я измислихте, г-н Ганев. Бивша социалистическа партия, регистрирана по надлежния ред”, каза Георги Свиленски от БСП.

“Вие виждам, че сте притеснени само за руските интереси, а очевидно и за секване на кранчето на финансиране към някои партии”, заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България”. 

“Вие ако продължите с колективното изразяване на подобни квалификации днешното заседание ще бъде посветено не само на това, че сме петък 13-ти, но и сме и в ретрограден Меркурий и възприятията са объркани”, каза председателят на 48-ото Народно събрание Росен Желязков.

В крайна сметка страстите стихнаха, а предложенията бяха приети.