По една минимална работна заплата заедно с осигуровките – това ще получат свободните артисти, докато трае извънредното положение плюс още един месец след това, обяви министърът на културата Боил Банов.

По думите му около 1200 души ще бъдат подкрепени с тази мярка, а парите ще се отпускат през програма „Фонд култура“ към Министерството на културата. Документи ще могат да се подават онлайн и по пощата.

Очаква се предложението да бъде прието от Министерския съвет следващата седмица и тогава ще станат ясни всички подробности относно процедурата. 

От подкрепата ще може да се възползват артистите, които са били с доходи под 1000 лв. на месец през 2019 г.

„Общо 2200 са свободните артисти най-общо казано в страната. Така по данни на НАП оттам правим цифрата около 1000-1200 човека, които ще се възползват от тази мярка. За останалите важи това правило за 1500 лв. безлихвен кредит. Имам чувството, че обществото и хората не го разбират. Това е много силен инструмент. Това са 1500 лв. на месец, които имат 5 години гратисен период и след това имат период на плащане до 10 години. Безлихвени“, поясни министърът на културата.

Той направи уточнението, че ако хората с под 1000 лв. на месец предпочетат втората мярка, са свободни да я ползват. Не могат обаче да се ползват и двете мерки едновременно. 

По изчисления на социалното министерство подпомагането на артистите ще струва около 2,7 млн. лева.

Отделно се разработват и механизми за помощ и след извънредното положение, като например за осъществяването на различни проекти.

„Да увеличим драстично бюджетите на тези проекти – досега 10% от стойността беше за административни разходи, сега в тази ситуация ще пристъпим към 25 – 30% административни разходи, за да можем да създадем устойчивост. Ще удължим сроковете на тези проекти. Ще удължим проектите във времето, за да може да има стабилност на екипите, които участват вътре“, каза още Банов.

Той призова артистите, които ще се възползват от мярката, непременно да се заявят, защото по думите му това не е социална помощ, а грижа в тежка ситуация.

“Неслучайно сме се спрели на работна заплата. Това не е социална помощ, това е подкрепа за хората, които в момента не могат да работят по обективни причини“, посочи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.