Държавата е поела ангажимент за финансови компенсации за 600 000 предприятия заради високите цени на електроенергията. Това стана ясно след среща на работодатели и синдикати с представители на властта и енергийни експерти в Министерския съвет.

Очаква се на утрешното заседание на Министерския съвет да стане ясен и пакетът от мерки, а синдикатите предупредиха, че небитови потребители като училища, болници и културни институции вече изпитват затруднение да покриват разходите си.

От КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) настояват компенсациите да бъдат изплатени преди излизането на следващите сметки за ток. 

Работодателските организации исиндикатите протестираха пред Министерския съвет. Работодателите предупредиха, че ако не се предприемат мерки, икономиката на практика ще спре.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че по време на днешния разговор са били обсъдени конкретни механизми и решения. 

"Посоката е тази, която искаме - ангажиментите за финансова компенсация бяха поети, трябва обаче да бъдат и потвърдени с решение на Министерския съвет и съответните актове", допълни той. 

"В България като най-бедните от Европа, няма как бизнесът да издържи на подобен ценови натиск на тока. Това от синдикална гледна точка означава намаляване на заплатите и заплаха за сигурността на работните места на хората н цяла България", казва Тодор Капитанов от КНСБ. 

"Да се намерят такива възможности, така както се плащаха примерно 50 лева за пенсионер няколко месеца, без да има актуализация на бюджета - чрез преструктуриране на разходите", смята Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал.

Бизнесът и профсъюзите остават в протестна готовност, тъй като по думите им цената на борсовия пазар, която вече надхвърля 450 лева за мегаватчас, е безпрецедентна.